Negotin slavi Spasovdan

Negotin – Negotin danas proslavlja gradsku slavu – Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista – Spasovdan.

Od kako je 2001. godina obnovljena tradicija starog Negotina iz minula dva veka, Spasovdan se obeležava  svake godine. Povodom gradske slave, u Hramu „Svete Trojice“,  služena je jutarnja, Sveta liturgija, a sat i po kasnije od pomenute Saborne crkve, ulicama grada, do mesta pogibije Hajduk Veljka Petrovića, krajinskog junaka i vojvode, nošene su litije. Na ovom svetom mestu, obnovljenom pre nekoliko godina, povodom  dva veka od junačke  pogibije  junaka Prvog srpskog ustanka, održan je pomen legendarnom braniocu Negotina.

Tačno u podne u gradskoj Skupštini, građani i zaposleni u Opštinskoj upravi, sa svojim brojnim gostima, rezanjem slavskog kolača, koje su obavili negotinski sveštenici, uz sasluženje Crkvenog hora, prigodnim koktelom, obeležili su krsnu slavu Negotina, veliki praznik i crveno slovo u kalendaru Srpske pravoslavne crkve – Spasovdan.

U Negotinu se Spasovdan uvažava i ponovo slavi već 16 godina kao krsna i zavetna slava grada, koji je uvek važio za istorijski, duhovni i kulturni centar Istočne Srbije.

Spasovdan je slava glavnog grada Srbije Beograda, ali i opštine Kladovo, borske Mesne zajednice „Novo Selište“  i sela Luka i Metovnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *