Neispravna voda za piće sa javnih česama

BOR – Na osnovu februarske analize vode za piće, koju Zavod za javno zdravlje „Timok“ na osnovu ugovora sa Opštinom Bor kontroliše četiri puta godišnje utvrđeno je da voda na 10 od 23 uzorkovana mesta nije ispravna za piće.

Kada je reč o javnim česmama od četiri uzorka vode dve su bile bakteriološki neispravne, voda za bubrege i za živce. Ova dva izvora pokazivala su i ranije bakteriološku neispravnost i neophodno je poštovati napomenu da se ova voda ne upotrebljava“, kaže Dijana Miljković, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i ističe da: „Što se tiče osam ostalih javnih česama, četiri su bakteriološki neispravne, i to: česma na Borskom jezeru kod autobuske okretnice,“Složna braća” u Banjskom polju, izvor ispod vikendica na Savači, kao ni voda sa Hajdučke česme u Mesnoj zajednici Staro Selište“.

Za piće se ne može koristiti ni voda sa pojedinih izvorišta i česama u selima Šarbanovac, Bučje i Gornjane.

Što se tiče seoskih vodovoda prvo da kažem da je je na prvom mestu termalni izvor ili banja u Šarbanovcu koja samo ima blago povećan PH. Reč je o termo-mineralnoj vodi koja se inače ne koristi za piće, već se kao tehnička voda koristi za higijenu, odnosno pranje i kupanje. Tako da ona u bakteriološkom i fizičko – hemijsko pogledu je u redu osim što ima povećan PH koji je alkalan i karakterističan za banjske vode. Što se tiče sela bakteriološki neispravna je voda u Osnovnoj školi u naselju Krušar na teritoriji Gornjana, kao i na česmi na kraju sela u Bučju, dodaje Dijana Miljković, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Na ostalih 13 mernih mesta u borskoj opštini analize pokazuju da je voda bakteriološki i higijenski ispravna i prema rečima specijaliste higijene Zavoda za javno zdravlje Timok u Zaječaru, Dijane Miljković i može se upotrebljavati za piće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *