Nema epidemije, broj obolelih od sezonskog gripa stagnira

0

BOR- Na području Grada Bora registrovano je 160 obolelih od sezonskog gripa. Situacija je mnogo povoljnija nego u pojedinim delovima zemlje i nema razloga za proglašenje epidemije. Da bi se proglasila epidemija  na određenoj teritoriji potrebno je da broj obolelih bude od 10 do 20 odsto stanovništva. Među obolelima u borskom Domu zdravlja  najviše je dece , predškolskog uzrasta. Tokom protekle nedelje broj je svakoga dana rastao, ali početkom ove situacija je znatno bolja.

Ove nedelje broj obolelih je stagnirao, što smo i očekivali. U toku je školski raspust, pa su dece ona mlađa i starija odvojena od kolektiva. Čekaonice su pune i u opštoj lekarskoj praksi, ali to mogu da budu akutne respitarorne infekcije“, rekla je dr Javorka Stankulić, načelnik Službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Najefikasnija mera u borbi protiv gripa je vakcinacija, ali  ni ona ne  može da pruži sto postotnu zaštitu. Grip može da se pojavi i i kod vakcinisanih, ali u znatno blažem obliku .

Osoba sa većim imunodeficijentom, ima više hroničnih oboljenja, naravno da može da oboli i od živog virusa gripa. Međutim,kod osoba koje su primilie vakcinu simptomi su mnogo lakši i bez komplikacija . Nama je osnovni cilj, pri vakcinaciji, da se ne razviju teške posledice,dodala je dr Javorka Stankulić.

Od mera zaštite koje mogu da sprovedu sami građani su izbegavanje većih skupova, često provetravanje prostorija, lična higijena, veći  unos vitamina. Grip se razlikuje od ostalih sličnih infekcija, po izuzetno visokoj temperaturi koja se naglo pojavljuje, karakterišu ga još bol u rukama, nogama i očima, glavobolja, grebanje u grlu i kašalj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *