Nema obolelih od malih boginja u Boru

0

Male boginje su se ponovo pojavile među decom. Potvrđeni su prvi slučajevi u Smederevu. Lekari apeluju na vakcinaciju, a nadležni najavljuju pojačanu kontrolu sprovođenja obavezne vakcinacije mališana.

BOR – U Boru za sada nema obolelih od malih boginja. Poslednji slučajevi zabeleženi su 2019. godine, kada je bilo zaraženo petoro dece. Prisustvo ove zarazne bolesti u pojedinim gradovima primoralo je nadležne u Institutu za javno zdravlje “Batut” da nalože zdravstvenim ustanovama vanrednu reviziju kartona vakcinisanja da bi se otklonili eventualni propusti u realizaciji obavezne imunizacije dece.

Pozivi roditeljima u Boru da vakcinišu decu koja nisu u potpunosti zaštićena obaveznim cepivima biće upućeni ovih dana na kućne adrese. Vakcinacija će početi od 20. januara u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja, svakog radnog dana od 12 do 14 sati. Padijatri apeluju na roditelje da se odazovu ovom pozivu kako ne bi snosili zakonske posledice neodazivanja na obaveznu vakcinaciju. Za roditelje koje ne vakcinišu decu predviđena je novčana kazna od 30.000 do čak 150.000 dinara. Obuhvat obavezne vakcinacije dece u Boru je iznad 90 procenata, ali za kolektivni imunitet potrebno je zaštititi dodatnih pet odsto populacije.

Obaveznim kalendarom imunizacije u Srbiji predviđena je vakcinacija dece protiv 11 zaraznih bolesti. Preventiva za male boginje je MMR vakcina. Ona se daje u dve doze – prvu dozu deca primaju u drugoj godini života, odnosno u 13. ili 14. mesecu, a drugu pred polazak u školu.

Od malih boginja najčešće obolevaju mlađe osobe. Komplikacije mogu biti teške, pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda. Simptomi ove vrste boginja su povišena temperatura, loše opšte stanje, sekrecija iz nosa, crvenilo očiju, a nakon nekoliko dana pojava osipa.

Vakcinacija protiv malih boginja u Srbiji je počela 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Cepivo koje u sebi sadrži kombinaciju malih boginja i zauški počelo je da se primenjuje 1981. godine, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *