Neophodan veći broj davalaca krvi

BOR- Od početka godine u Boru je organizovano više od 20 akcija dobrovoljnog davanja krvi i prikupljeno oko 540 jedinica dragocene tečnosti. U Zaječaru  je u 16 akcija obezbeđeno više od 720 boca. To, međutim, još uvek nije dovoljno.

„Mi u Zaječaru imamo veći broj  srednjih škola gde regrutujemo prve davaoce. U narednom periodu moraćemo da pojačamo i povećamo broj „Klubova 25“, koji imaju zadatak da promovišu ovu humanitarnu akciju među mladima“, rekao je Predrag Kocić, difuzer Crvenog krsta Srbije.

Osnovni cilj ovih mera je da, uz višestruke davaoce koji ovu humanu naviku ne menjaju, povećaju broj mladih koji su tek nekoliko puta dali krv, jer su potrebe ogromne pogotovo u letnjim mesecima.

Pred nama su juli i avgust  u kojem su potrebe krvi značajno povećane. Primera radi za transplataciju je potrebno 30 boca krvi, a kod saobraćajnih nezgoda deset “, naglasio je Kocić.

Uz humanitarne organizacije u omasovljenje broja davalaca krvi mora da se uključi i šira društvena  zajednica. Cilj je da do kraja godine  u proseku pet odsto aktivnog stanovništa da krv, a tek oko sedam procenata obezbeđuje stabilnost i može da zadovolji potrebe  lokalnih samouprava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *