Neophodno smanjenje troškova za 25 miliona dolara u RTB-u Bor

0

BOR – Posle pet godina pozitivnih rezultata Rudarsko topioničarski basen Bor je 2015. godinu završio sa osam miliona dolara gubitka iz tekućeg poslovanja. Tri su glavna razloga za to: pad cene bakra na svetskom tržištu, zastoj i poplava u Rudniku bakra Majdanpek i požar u novoj fabrici Sumporne kiseline. 

„Deset meseci se radilo na osposobljavanju rudnika u Majdanpeku koji je bio poplavljen, potom i okovan ledom, a bez struje. Rudarska proizvodnja je, normalizovana tek u oktobru, pa je po tom osnovu RTB Bor pretrpeo gubitak od 15 miliona dolara. Dodatne troškove izazvao je požar u novoj fabrici sumporne kiseline. U vreme zastoja, dok agregati nisu osposobljeni za normalan rad, nagomilan je hladan materijal sa 30 do 40 odsto bakra u kome je bilo zarobljeno oko 20 miliona dolara. Da se bar jedna od ove dve stvari nije desila RTB Bor bi i 2015-tu godinu završio pozitivno. U julu nas je sačekao pad cene bakra na svetskoj berzu, sa sedam na četiri i po hiljade dolara. Po tom osnovu gubitak je bio 44 miliona dolara. Sve su to objektivni činioci na koje nismo mogli da utičemo“, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Efekti oštrih restriktivnih mera štednje u Rudarsko topioničarskom basenu Bor trebalo bi ove godine da budu 25 miliona dolara. Za toliko kompanija treba da smanji materijalne i operativne troškove i na taj način proba da ublaži posledice pada cene bakra na svetskom tržištu.

„Efektima koje smo ostvarili po osnovu smanjenja jedinične potrošnje normativa možemo da budemo zadovoljni jer ta potrošnja danas nije veća od one u svetskim kompanijama. Samo smanjenje cene struje, nafte, tečnog kiseonika i ostalog repromaterijala za u proseku deset odsto doneće uštedu od pet miliona dolara godišnje. Tome treba dodati i da u direktnim pregovorima sa svim isporučiocima repormaterijala uspevamo da postignemo desetak odsto nižu cenu čeličnih kugli, šipki, ulja, maziva, ležajeva i reagenasa. Ove godine troškovi moraju da se smanje za 25 miliona dolara. Na osnovu ovog plana očekujem da RTB Bor već od trećeg meseca počne da posluje pozitivno“, naglašava Spaskovski.

Uz uštede u proizvodnji neophodno smanjenje troškova za zarade, prema planu oko milion i 100 hiljada dolara mesečno. To će se postići smanjenjem zarada zaposlenih i smanjenjem broja radnika. Očekuje se da na osnovi dobrovoljnog socijalnog programa kombinat bakra napusti 800 radnika, još stotinu stiče uslov za penziju, a 250 je poslato na prinudni odmor, kažu u RTB-u Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3rd6ti“ allowfullscreen ]
Neophodno smanjenje troškova za 25 miliona… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *