SRBIJA – Agencija za privatizaciju uskoro bi trebalo da počne sa objavljivanjem javnih poziva za prodaju medija čiji su osnivači lokalne samouprave i država. Na toj listi do jula ove godine trebalo bi da se nađe i javno preduzewće štampa radio i film u Boru. Iako ne podržava privatizaciju, ova medijska kuća je u skladu sa zakonom dostavla Agenciji privatizacionu dokumentaciju, što je osnovni uslov za objavljivanje javnih poziva za prodaju medija.
Slavica Tomić predsednik Sindikalne organizacije u JP „ŠRIF“ u Boru kaže: „S obzirom na to da je dosadašnje iskustvo oko privatizacije medija jako loše, mi nismo za privatizaciju, ali naše preduzeće je ipak spremno dočekuje. Mi smo pripremili i poslali svu neophodnu dokumentaciju, a ono što je jako važno jeste činjenica da privatizaciju dočekujemo kao veoma uspešno preduzeće koje posluje sa dobitkom, preduzeće koje je među najboljim javnim preduzećima u Srbiji i gde se zarade u proseku oko 35 000 dinara redovno primaju“. Slična situacija kao u RTV Bor je i u RTV Šabac, ali se u ovoj firmi 13 zaposlenih već izjasnilo za napuštanje radnog mesta kroz socijalni program, mada je još uvek neizvesno da li će i koliko biti novca u budžetu za njegovo sprovođenje.“
Predsednik SINOS-a u RTV Šabac Milovan Đenadić kaže: „Prosečna zarada u RTV Šabac iznosi oko 31 000 dinara, imamo 32 zaposlenih i 10 honorarnih saradnika. Za socijalni program izjasnilo se 13 ljudi. Niko još uvek nije spreman za privatizaciju niti misli da je to dobro rešenje. Ukoliko se ništa ne preduzme mediji će biti ugašeni, a ljudi će ostati bez posla“.
„I u JP ŠRIF Bor ima zainteresovanih za socijalni program, mi smo uradili ankete, zaposleni su se izjasnili i onima koji žele dobrovoljno da napuste radno mesto naravno to će biti omogućeno“ – rekla je Slavica Tomić.
Sindikati i udruženja novinara podsećaju da je u prethodnom talasu privatizacije 2007. godine, kada je u Srbiji bila bolja ekonomska situacija, od 56 privatizovanih elektronskih medija do danas opstao samo jedan, Radio Srbobran, u kome rade dva zaposlena, dok je 55 medija bespovratno ugašeno. Sada je ekonomska situacija daleko teža, a prema mišljenju predstavnika novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a interesovanje za privatizaciju medija u Srbiji mnogo manje nego ranije.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ug57n“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *