Neuspešni pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, sindikati najavili proteste

BOR – Pregovori o zaključivanju novog Kolektivnog ugovora u kompaniji Srbija Ziđin Koper nisu uspešno okončani. Prethodni kolektivni ugovor koji je važio tri godine  istekao je 21. juna i u kompaniji Ziđin donet je Pravilnik o radu. Prema saopštenju kompanije, Pravilnik o radu po zakonu zamenjuje Kolektivni ugovor i privremenog je karaktera, ali će biti na snazi sve dok se u daljim pregovorima sa sindikatom ne bude zaključio novi Kolektivni ugovor.

On je zapravo isti kao predlog novog Kolektivnog ugovora poslovodstva, u kojem je prihvaćen veliki broj zahteva sindikata, koji se odnose na dužinu godišnjeg odmora, plaćeno odsustvo, uvećane zarade, otpremnine i nagrade pri odlasku u penziju, naknada pogrebnih troškova i pomoći u slučaju smrti zaposlenog, kao i različite nagrade, kaže se u saopštenju i dodaje da osnovna zarada zaposlenih neće biti smanjena, već uvećana.

Poslovodstvo smatra da je sve urađeno u cilju zaštite radnika, dok reprezentativni sindikati smatraju da se njime smanjuju zarade i prava zaposlenih, pre svega u delu usklađivanja zarada, isplate smenskog i rada tokom vikenda i državnog praznikazbog čega od 28. juna najavljuju proteste.

Najviše zamerki reprezentativni sindikati imaju na to što se u predlogu novog Kolektivnog ugovora osnovica za zaradu zaposlenih ne uvećava na osnovu minimalne cene radnog sata koju donosi Socijalni savet Republike Srbije najmanje jednom godišnje, što je u postojećem kolektivnom ugovoru bilo prihvaćeno. To praktično znači da se zarada zaposlenih više ne bi povećavala po tom osnovu.

Reprezentativni sindikati su ranije tražili pomoć u pregovorima od Vlade Republike Srbije, o čemu će se narednih dana razgovarati u nadležnom ministarstvu, a da li će se i kada nastaviti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, za sada nije poznato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *