Nezadovoljstvo zbog zarada

BOR – Od nekada uspešnog preduzeća, koje je imalo 220 zaposlenih i mesečni obrt od 30 miliona dinara, firma za proizvodnju kozmetike i kućne hemije Stančić sada ima petnaestak radnika koji samo održavaju proizvodnju. Većina radnika je napustila firmu zbog neisplaćenih zarada i nekoliko njih još jednom je izrazilo nezadovoljstvo zahtevajući da im se izmire sva dugovanja.

„Dve godine radim, a samo mi je godina upisana u radnu knjižicu. Platu nisam primila godinu dana“, kaže radnik Violeta Konstandinović.

„Ja sam promenio firmu nakon petnaestak godina, jer platu nisam primio godinu dana. Tužio sam ovo preduzeće, ali iako je presuda izvršna nemam odakle da naplatim jer je cela firma pod hipotekom“, žali se još jedan radnik.

Vaska Milenković je jedna od pet radnika koji su dobili otkaz jer su bili na bolovanju.

„Dobila sam otkaz jer sam zbog bolesti bila odsutna nekoliko dana, nakon čega sam se javila. To nije uvaženo, pa su svima nama poslali upozorenje o otkazu na šta smo odgovorili pismeno, ali i tada nismo bili vraćeni. Mi ne možemo da odemo kod lekara, jer nemam zdravstveno osiguranje“, dodala je Vaska Milenković.

Vlasnik firme Stančić tvrdi da su ovi radnici na bolovanju otkaz dobili što su demonstrativno napustili firmu i da je sve urađeno po zakonu.

„Nemam pravo da kažem da nisu bili bolesni, ali je sasvim izvesno da niko nije došao da se prijavi“, kaže Stančić.

Nekadašnja firma Stančić, koja sada posluje pod nazivom Pedunij, zapala je u poteškoće zbog blokade računa usled nepostojanja Zakona o rokovima plaćanja između privrednih dubjekata i nemogućnosti naplate potraživanja.

„Ovo je školski primer kako je država upropastila firmu. Mi smo imali milion eura potraživanja koje nismo uspeli da obezbedimo i ušli smo u blokadu“, ističe Stančić.

U bivšoj firmi Stančić preduzimaju sve mera da ponovo iznađu tržište, pokrenu proizvodnju i radnicima isplate zarade, ali još uvek je sve neizvesno.

„Moramo da stvorimo uslove i polako počnemo da isplaćujemo zarade. Ja to sada upravo radim“, dodao je Stančić i rekao da se tačno zna kolika su dugovanja radnicima i da će uskoro biti završene platne liste.

[iframe frameborder=“0″ width=“0″ height=“0″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x372oes“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *