Nikad manji broj nezaposlenih u Boru

0

Broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u borskoj filijali, protekle godine bio je rekordno mali. Osim kineskih kompanija, koje su u velikoj meri doprinele tome, i lokalna samouprava značajnim sredstvima omogućila je, kroz aktivne mere zapošljavanja, da veliki broj Borana dođe do radnog mesta.

BOR – U 2023. godini zabeležen je nikad manji  broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru, pa je tako u decembru bilo 384 lica manje nego decembra 2022, odnosno 14 odsto. Na nivou cele Filijale bilo je ukupno šest  hiljada 407 nezaposlenih, od toga tri hiljade 963 žene.

Samo u Boru taj broj iznosi 2460, od čega 1733 žene. Najviše je nezaposlenih sa prvim i drugim stepenom stručne spreme, 1100, a najmanje, svega 264 lica, sa šestim i sedmim stepenom“, kaže Lidija Načić direktor Filijale NSZ u Boru.

Drastičnom smanjenju broja nezaposlenih najviše je doprinelo zapošljavanje Borana u kineskim kompanijama u prethodnih pet godina. Osim toga, značajno su pomogla i sredstva koja lokalna samouprava Bor ulaže u aktivne mere zapošljavanja, naročito u zapošljavanje žena koje prednjače na evidenciji nezaposlenih.

Kroz četiri aktivne mere zapošljavanja, javne radove, stručnu praksu, samozapošljavanje i meru namenjenu privatnom sektoru u 2023. godini zaposleno je 244 lica, od toga 169 žena, a takav trend će se sigurno nastaviti i u 2024. U toku je izrada lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2024. odnosno za trogodišnji period, gde će akcenat biti na zapošljavanju žena i lica starijih od 50 godina“, kaže Načić.

Prošle godine iz budžeta grada izdvojeno je 52,9 miliona, a ove znatno više, 59 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *