Niska temperatura proteklih nedelja ne bi trebalo da nanese značajnija oštećenja voćkama na području borskog okruga, jer se one nalaze u fazi zimskog mirovanja kada je stepen otpornosti najveći. To naravno zavisi i od stanja same voćke, pa tako one koje su u dobroj kondiciji, odnosno gde su primenjene sve agrotehničke mere, pokazuju bolju otpornost na nisku tempraturu i mrazeve. Kod voćaka koje su kasnije završile vegetaciju i nisu pripremljene ušle u period mirovanja može doći do delimičnog izmrzavanja, naročito nedovoljno sazrelih vrhova grana.                    

      Iako se za sada u voćnjacima ne očekuju veće posledice, opasnost još uvek nije prošla. Već početkom februara, zavisno od vrste, voćke izlaze iz dubokog zimskog mirovanja i prelaze u fazu kada može da počne vegetacija, ukoliko se dnevna temperatura drastično poveća. Njihova otpornost na nisku temperaturu se smanjuje i mogu da stradaju i od manjih mrazeva. Na ovako promenljivo vreme naročito je osteljivo koštičavo voće.

       Osim primene neophodne agrotehnike, preventivne mere, kao što su pravilan izbor položaja voćaka, odgovarajuće vrste i sorte, značajno doprinose otpornosti voćaka na zimske uslove. Stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu upozoravaju voćare da nikako ne počinju rezidbu dok je ovakav mraz, već da sačekaju da temperatura bude oko nule ili u blagom minusu.

 

 

Niska temperatura ne ugrožava voćke, 23. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *