Nova digitalna oprema Narodne biblioteke Bor

0

BOR – Novom digitalnom opremom, čiju kupovinu je kroz realizaciju projekta „Reanimacija“, sa 600.000 dinara sufinasiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Narodna bibloteka u Boru osavremenila je bibliotečki prostor i omogućila korisnicima potpuno nove sadržaje.

Radi se o četiri računara visokih performansi, imamo smart televizor i kacigu za virtuelnu realnost i na taj način sugrađanima činimo dostupnim sadržaje, koji su im do sada bili nedostižni. Na taj način širimo naše usluge jer ne samo da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo seminare, već su nam u fokusu pre svega edukativne radionice kojima ćemo privući decu i mlade da prate najrazličitije sadržaje iz oblasti likovne kulture, biologije, istorije ali i iz opšte kulture“, rekla je direktor Narodne biblioteke Bor Vesna Tešović.

Novi računari omogućiće pregled najrazličitijih formata digitalnih sadržaja, smart televizor prikazivanje i projekciju virtuelnih izložbi digitalizovane građe radi popularizacije knjiga i čitanja dela savremenih domaćih i stranih autora, dok će zabavu i moderniji način učenja korisnicima pružiti i kaciga za virtuelnu realnost.

 „U celoj ovoj priči tinejdžeri su nam u fokusu, ali imamo na umu i naše starije sugrađane koji su imaju nepoverenje prema savremenoj tehnologiji, a koji će uz pomoć ove opreme videti da je sve ovo u suštini lako i nešto što će im pružiti mogućnost da uživaju u sadržajima koji su im do sada bili nedostrupni“, istakla je direktor Narodne biblioteke Bor Vesna Tešović.

Autor projekta Violeta Stojmenović, započela je formiranje VR biblioteke sa sadržajima edukativnog karaktera, a u toku su i pregovori sa obrazovnim ustanovama za organizovane đačke posete. Novi sadržaji biće dostupni i za grupe posetilaca, postojeće i buduće korisnike biblioteke. Osim pojedinačne dnevne članarine koja košta stotinu dinara, godišnje za decu od 300 i odrasle od 400 dinara, građani mogu odabrati i dvojnu, polugodišnju, ili uplatiti porodičnu članarinu koja iznosi 600 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *