Nova godina i nova poskupljenja

Još se nismo valjano odmorili od dočeka Nove godine, a već su poskupeli pojedini energenti, a višu cenu imaće uskoro i cigarete. Očigledno je da se talas posklupljena iz prethodne premešta i u aktuelnu godinu, a evo šta je sve poskupelo i za koliko.

SRBIJA – Kao što je i najavljeno, na početku Nove godine poskupeli su struja I gas. Kilovat-čas električne energije, u proseku za 12,4 dinara, a ista količina  gasa za 11 procenata i sada košta, oko 4 i po dinara. Ovim energentima je poslednje poskupljenje bilo u septembru odnosu julu prethodne godine.

I to, na žalost, nije konačna korekcija cene ovih energenata. Izvesno je da će tokom ove godine biti još dva poskupljenja i struje i gasa. To zahteva MMF sa kojim je Srbija sklopila novi stend-baj aranžman. Tako nas 1. maja očekuje poskupljenje struje od osam odsto, i za isto toliki procenat 1. novembra. Gas će  poskupeti za minimum 10 odsto 1. maja, i za još toliko 1. novembra.

Ali, to nisu sva poskupljenja koja su preneta u Novu godinu.  Ogrev je skuplji za polovinu u odnosu na prethodnu sezonu, dok je hrana u proseku poskupela za četvrtinu u poređenju sa prethodnim korekcijama. Primera radi,

mleko, sir i jaja poskupeli za više od 43 procenta. Cene pojedinih namirnica su, ograničene državnom uredbom. Tako litar jestivog ulja košta 219,99 dinara, kilogram šećera 114,99 dinara. Kilogram brašna tip 400 zamrznut je na 84,7 dinara, a tip 500 na 78,65 dinara. Kilogram svinjskog buta bez kostiju, ne bi sme biti skuplji od 750,20 dinara.

Od januara 2023. godine biće povećane i akcize na cigarete. Prema podacima duvanskih industrija, cene cigareta od novembra 2021. do novembra 2022 povećane su za 20 dinara, odnosno 6,1 odsto. Procena je  da će proizvođači, i mimo akciza, dodatno povećati cenu duvanskih proizvoda.

Generalno, u Novu godinu smo zakoračili sa međugodišnjom inflacijom od 15 odsto. Nova godina i nove, više cene, ako je za utehu na poskupljenja smo već navikli. Tako prethodnih godina, pa i decenija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.