Nova pravila za vozače električnih trotineta

0

SRBIJA – Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je nova pravila za vozače električnih trotineta koja stupaju na snagu od 15. juna.

Oni će moći da učestvuju u saobraćaju samo ako imaju nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, a vožnja će biti dozvoljena biciklističkim, pešačko-biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama.

Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat, odnosno 50 ukoliko ima više od 18 godina, navode u ovom Ministarstvu.

Vozači će takođe morati da nose svetlobojni prsluk tokom vožnje kolovozom, ali i biciklističkom stazom noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i da nose zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica i audio uređaja na oba uva.

Na električnom trotinetu neće smeti da se vozi više osoba, a vozač će prilikom prelaženja ulice morati da siđe sa trotineta i da je pređe pešice, osim na prelazu biciklističke staze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *