Nove akcize – nova poskupljenja

SRBIJA – Poskupljenja pojedinih artikala koja su bila najavljena krajem prošle godine, stupila su na snagu. Od početka 2017. potrošači su već pretrpeli skok cene naftnih derivata, konditorskih proizvoda, a od februara  poskupljenje se odnosi na naftne derifate, olovni i bezolovni benzin, tečni naftni gas, kafu, alhoholna pića uključujući i pivo, kao i cigare i cigarilose.

Usklađeni iznos akcize za bezolovni benzin, sada iznosi 53,34 dinara za litara, a za rakiju od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije 125,98 dinara za litar. Za pivo usklađeni iznos akciza je 24,38 dinara za litar, za sirovu kafu 85,75 dnara za kilogram a za prženu kafu 107, 18 dinara za kilogram. Za cigare i cigarilose usklađeni iznos akcize sada iznosi 22,58 dinara po komadu. Osim pića i hrane, u radnjama će ovih dana osvanuti i nove cene kozmetike i kućne hemije. Sva ta poskupljenja uslovili su pad dinara i rast cena uvoznih sirovina na svetskoj berzi.

To nije sve kada je reč o poskupljenjima. Vlasnici automobila biće dvostruko opterećeni, osim skoka cene naftnih derivata, benzina i plina, još jedan namet je poskupeo. Naime, umesto najavljene promene načina obračuna poreza na upotrebu vozila, koju vlasnici automobila sa motorima velike zapremine željno iščekuju, porez je viši oko 1,5 odsto.

Bilo je najava da će način obračuna biti promenjen, odnosno da će se obračunavati po vrednosti, a ne po kubikaži automobila. To bi za 30 odsto pojeftinilo registraciju, ali od toga ove godine  neće biti. Reč je o porezu koji se svake godina plaća i koji, pored obaveznog osiguranja, za mnoge predstavlja najkrupniji trošak pri produženju registracije vozila.

Nove akcize – nova poskupljenja , 2. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *