Novi broj „Beležnice“ – Slika kulture u Boru

0
BOR – U Narodnoj biblioteci Bor u Boru, u ponedeljak 26. januara, u 13 sati biće održana promocija novog broja Beležnice. Časopis o bibliotekarstvu, književnosti i kulturi u novom broju najveći broj tekstova posvećuje kulturi u Boru, pa će u okviru predstavljanja Beležnice, u Narodnoj bibliteci Bor, biti održana i tribina vezana za mogućnosti i nemogućnosti programske saradnje lokalnih kulturnih i srodnih organizacija i institucija. Jedna od tema biće i nedavno završeno istraživanje o razumevanju kulturne stvarnosti Bora. Anketa je obuhvatila 100 ispitanika, a istraživanje je radila Matična služba borske Narodne biblioteke.
Šta pod pojmom kulture podrazumevaju Borani, kako vide stanje kulture u gradu, koliki značaj pridaju kulturi u svom svakodnevnom životu-samo su neka od pitanja na koja su odgovarali Borani u okviru istraživanja Slika kulture grada, koje je sprovela Matična služba Narodne biblioteke Bor.

Dragica Radetić rukovodilac Matične službe Narodne biblioteke Bor kaže: „Cilj matične službe Narodne biblioteke Bor, kao inicijatora i nosioca ovog istraživanja bio je da se ustanovi način na koji borani razumeju kulturu, u meri u kojoj se kultura reflektuje na kvalitet njihovog života i lični razvoj, kao i kako vrednuju kulturna dešavanja u gradu i različite oblike umetničkog stvralaštva. U anketi je učestvovalo stotinu ispitanika, a cilj istraživanja nije bio veći broj učesnika nego da uzorak ispitanika bude što reprezentativniji za temu koja se istražuje. Ova kratka analiza može biti polazište za neko buduće ozbiljnije istraživanje o kulturi grada. Najveći broj ispitanika kulturu grada poistovećuje sa kulturnim dešavanjima, dok 16 odsto Borana misli da kulturu grada čine sami ljudi koji tu žive. Samo jedan ispitanik naveo je da u boru ne vidi ništa što bi odslikavalo kulturu grada. Po odgovorima se uvidelo da borani više uočavaju manifestovanje nekulture, recimo ponašanje ljudi, politizaciju društva, nehigijenu i drugo“ – rekla je Dragica Radetić i dodala: „Mišljenje Borana o kulturi grada, kako je pokazalo istaraživanje slično je kao i u drugim gradovima Srbije, jer je zapravo stanje u kulturi slično u svim sredinama u republici, razlika je možda samo u spremnosti kompetentnih subjekata društva da se nešto u ovoj oblasti popravi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *