Novi propisi o penzionisanju žena od 1. januara

0

BOR – Poslednjeg dana u 2018. godini sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radile su produženo kako bi omogućile građanima koji su stekli pravo za odlazak u penziju, da podnesu zahtev.

 “Još samo danas važe stari propisi za sticanje i ostvarivanje prava za odlazak u starosnu penziju tako da očekujemo da će se svi koji su u zadnjem trenutku pribavili sva potrebna dokumenta sa rešenjem o prestanku radnog odnosa, na današnji dan pojaviti u filijali u Boru ili ispostavama u Kladovu, Majdanpeku i Negotinu“, ističe direktor filijale PIO Fonda u Boru Verica Čarapić.

Novi propisi o penzionisanju kojim se granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomera za šest meseci, odnosno povećava starosna granica od osam meseci i šest meseci staža osiguranja za prevremenu penziju, primenjivaće se od 1. januara.

 „Pravo na starosnu penziju u 2019. ostvarivaće muškarac star 65 godina sa 15 godina staža osiguranja i žena starosti 62 i po godine, sa takođe 15 godina staža. Granica za odlazak u prevremenu penziju za muškarca je 57 godina i 8 meseci starosti, sa 40 godina staža, dok se za žene podiže na 57 godina starosti uz 38 godina i šest meseci staža osiguranja. Svi zahtevi primljeni na šalterima ili su poslati poštom zaključno sa 31. decembrom biće cenjeni po propisima koji su važili u 2018. godini“, rekla je direktor filijale PIO Fonda u Boru Verica Čarapić.

Starosna granica za penzionisanje žena pomeraće se do 2032. godine od kada će i one kao i muškarci, ostvarivati uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *