„Novi svet“ – pandemija viđena okom umetnika

MAJDANPEK – „Novi svet“, pandemija viđena okom umetnika. Tako se u najkraćem može opisati izložba slika Filipa Ristića, mladog i talentovanog akademskog slikara iz Štrpca, koji je svojom najnovijom postavkom poslao jasnu poruku u vremenu u kojem se i umetnost našla na udaru korone.

Na radovima, izloženim u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek, može se  prepoznati umetnikova potreba da aktuelnoj sumornoj i sivoj stvarnosti da neki novi smisao i novi kolorit.

Novi svet, koji nije samo posledica pandemije korone, lišio nas je svega prirodnog i ljudskog. Mobilni telefoni i druga savremena tehnologija otuđili su nas. Zbog toga se i na mojim slikama nalazi puno elemenata koji dele isti prostor, baš kao i ljudi, naizgled čine celinu, ali je svaki od njih priča za sebe“, objašnjava autor izložbe „Novi svet“ Filip Ristić svoje viđenje svakodnevice.

Njegova dela možda su najbolje opisana u jednoj likovnoj kritici u kojoj se kaže da „slike ovog mladog, talentovanog i visokoobrazovanog umetnika nose važnu i nedvosmislenu poruku u vremenu kada se umetnost našla na ivici sveopšteg ambisa i svakovrsnih strahova, od zaražavanja infektivnim virusom do egzistencijalnog straha“.

Izložbu „Novi svet“ ljubitelji likovne umetnosti u Majdanpeku mogu pogledati do 9. aprila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *