Novi uslovi za odlazak u penziju naredne godine

0

BOR – Od 1. januara 2018. godine pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju.

Žene će ovo pravo moći da ostvare sa 62 godine života i 15 godina staža, dok propozicije za penzionisanje muškaraca ostaju nepromenjene – 65 godina i 15 godina staža osiguranja“, kaže Verica Čarapić, direktor filijale Fonda PIO u Boru.

Nova pravila važiće i za odlazak u prevremenu starosnu penziju oba pola.

Novi uslov za žene podiže se na 56 godina i četri meseca života i 38 godina staža osiguranja, dok će za muškarce biti potrebno 57 godina i 40 godina staža“, ističe Čarapić i dodaje da: „iako je u toku godine najavljivana izmena Zakona o PIO-u, kojom bi penali za rano penzionisanje bili ukinuti, do izmena Zakona  nije došlo, pa će za lica koja odlaze u prevremenu starosnu penziju i dalje će važiti trajno umanjenje visine penzije za 0,34 odsto za svaki mesec pre ispunjenja starosne granice, a najviše do 20,4 odsto“.

Godine života kao uslov za osiguranike žene uvećavaće se do 2032. godine kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju, se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Novi uslovi za odlazak u penziju naredne godine, 6. decembar 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=c7Kkt16IAp0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *