Novim sistemom naplate do racionalnije potrošnje

0

BOR – Toplana u Boru privodi  kraju usaglašavanje svojih odluka sa Zakonom o energetici u delu obračuna toplotne energije na osnovu potrošnje. Iako  još uvek nije utvrđeno kada će se  primenjivati  novi način naplate u borskoj Toplani su završili, najveći deo posla .U podstanicama su ugradili kalorimetre, a završili su  i metodologiju obračun za utvrđivanje cene.  Odbornicima Skupštine opštine Bor  su upućene  na usvajanje još dve odluke o  izmenama  i dopunama  tarifnog sistema obračuna toplotne energije  i o uslovima i načinu snabdevanja  toplotnom enegijom.

„U ovim dopunama tačno smo utvrdili šta je grejana površinama,a  građanima smo omogućili da prilikom isključivanja sa mreže mogu da to završe sečenjem cevi ili plombiranjem, rekao je v.d. direktora Toplane Bor Darko Milićević.

Cena grejanja  ove sezone u Boru se neće menjati, ali i primenom novog načina obračuna potrošnje, grejanje, takođe, neće biti  značajnije skuplje.

„Nov način naplate donosi malo povećanje cene grejanja, ali je mnogo pravedniji nego postojeći, jer će onaj ko mnogo troši više i plaćati . To će nas primorati da se odgovornije ponašamo i racionalnije trošimo  energiju“, dodao je Milićević.

Način naplate na osnovu potrošnje grejanja  najverovatnije neće biti primenjen u ovoj grejnoj sezoni, jer veliki broj toplana još uvek nije spreman. Naplata na osnovu potrošnje je u svakom slučaju najpravednija za potrošače, ali tek kada i u stanovima ugrade delitelje toplote. U prilog potroščima je svakako i informacija da njihova cena na tržištu značajno opada.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3jf761″ allowfullscreen ]
Novim sistemom naplate do racionalnije… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *