Novinari zahtevaju da država ispuni obećanja

BEOGRAD – Zbog nepoštovanja odredbe Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima, novinari i zaposleni u medijima, koji već mesecima čekaju primenu Zakona, okupili su se na protestu „Medije novinarima“ ispred Vlade Republike Srbije. Udruženje novinara Srbije koje je organizovalo protest zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.

„Ovde smo zato što više od četiri meseca vlast, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, odbija da neprodate medije prepusti zaposlenima koji na to imaju pravo. Država koja se zakonom obavezala da izađe iz vlasništva u medijima, sada koči privatizaciju, ne finansira i uništava neprodate medije, a novinarima i medijskim radnicima oduzima pravo koje im pripada po Zakonu“, rekao je Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Još jedan od zahteva medijskih radnika jeste da Vlada izmeni Uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći medijima.

„Ovom prilikm tražimo i da Vlada izmeni Uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći medijima u delu kojim se maksimalni iznos pomoći ograničava na 23 miliona dinara za tri godine. Ovo rešenje iz Uredbe obesmišljava projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, istakao je Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a.

Na protestu su učestvovali zaposleni u Radio televiziji Vranje, Radio televiziji Bor, Radio Subotici i još 15 lokalnih i regionalnih medija iz Srbije. Oni traže da se bez odlaganja primeni Zakon i da Vlada hitno obezbedi prenos kapitala tih medija na zaposlene i bivše zaposlene koji na to imaju pravo, jer njihovi mediji ovako iz dana u dan propadaju.

„Samo su dva rešenja – da ova jaka Vlada donese odluku poštujući zakone, koje je sama donela i obezbedi ono što je obećala – 100 odsto kapitala putem akcija ili udela, a ko to ne može, onda Vlada treba da prizna da je od države jača Agencija za privatizaciju, pa nas onda i ugasite“, kaže Zoran Veličković, Radio televizija Vranje.

„Iako za sada posluju bez zastoja i smanjenja programa, u istoj situaciji nalaze se i zaposleni u Javnom preduzeću „Štampa, radio i film“ u Boru. Uprkos tome što je preduzeće ispoštovalo proceduru i rokove, od Agencije za provatizaciju nije stigla povratna informacija“, istakla je ovom prilikom glavni i odgovorni urednik Radio televizije Bor, Danijela Novović. „Problem funkcionisanja javnih preduzeća koja su još uvek u tom statusu, jer privatizacija nije završena, između ostalog jeste i to što mi poslujemo po pravilima javnih preduzeća iako to nismo. Sredstva obezbeđujemo putem konkursa, a ne kao ranije iz opštinskog budžeta. Mi smo imali tu sreću da je lokalna samouprava u Boru imala razumevanja, pa je raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u septembru, tako da smo obezbedili na neki način novac za isplatu zarada do kraja 2015. godine. Sada čekamo nove konkurse. Kao regionalna medijska kuća konkurišemo i na konkurse gradova, odnoso opština, u regionu i tako se finansiramo. Firma funkcioniše kao što je radila i pre svega ovoga, očuvali smo proizvodnju sadržaja od 2600 sati na godišnjem nivou“.

Predstavnici UNS-a i medijskih kuća zahteve su predali nadležnima u Vladi Republike Srbije. Ako se kršenje zakona nastavi, UNS je zatražilo da ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i državni sekretar Saša Mirković podnesu ostavke jer su obećali da će novinari i zaposleni u medijima dobiti akcije svojih preduzeća. Vlada Reublike Srbije obavezala se da će do 31. oktobra 2015. godine završiti privatizaciju medija pa medijski radnici pozivaju nadležne da ispune data obećanja.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3mgiu5″ allowfullscreen ]
Novinari zahtevaju da država ispuni obećanja… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *