Novine prilikom registracije

SRBIJA, BORSKI OKRUG – Izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi donose i novine prilikom registrovanja i obnove registracije poljoprivrednih gazdinsatva. Svakako, najvažnija je da svi poljoprivredni proizvođači koji novo gazdinstvo registruju u 2016. subvencije će moći da ostvare tek naredne godine. Takođe na novo zemljište koje prijave prilikom obnove registracije u ovoj godini, imaju pravo na podsticaje tek u 2017. Subvencije u ovoj godini mogu koristiti poljoprivrednici koji su registrovali domaćinstvo do kraja 2015.  U slučaju da ratarima ističu ugovori o zakupu zemljišta sve dodatne informacije mogu da dobiju u Upravama za trezor. Dosadašnja praksa je bila da ugovori koji ističu 31.oktobra budu automatski izbrisani iz zemljišnog fonda.

Prema podacima Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu na području borskog okruga ima oko 6.500 registrovanih gazdinstava, najviše u negotinskoj opštini 3.000, borskoj 2.000, kladovskoj 900 i opštini Majdanpek 1.000. Obnova i upis novih poljoprivrednih proizvođača  u registar traje do 31.marta.

Iz republičkog budžeta za poljoprivredu je ove godine izdvojeno  je 40 milijardi dinara, što je milijardu manje nego 2015. Subvencije u stočarstvu i premije za mleko ostaju iste, a da li će dobiti manje od prošlogodišnjih 6.000 dinara po hektaru odrediće nova računica, kada se budžet za biljnu proizvodnju podeli sa brojem prijavljenih hektara.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3p14qi“ allowfullscreen ]
Novine prilikom registracije, 28. januar 2016… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *