Novine u školskoj godini od 1. septembra

0

Bor, SRBIJA – Dve nedelje pred početak nove školske godine, obrazovne ustanove se pripremaju za dolazak prvaka, ali i za izmene u nastavnom planu pojedinih predmeta koje očekuju buduće petake.

„Sve osnovne škole u borskoj opštini su kompletno spremne za početak nove školske godine. Što se tiče prvaka ja mislim da i roditelji i budući prvaci jedva čekaju polazak u školu, a to isto važi i za sve zaposlene u osnovnim školama. Nastavni plan i program za peti razred se promenio. Imamo tri nova predmeta: “fizičko i zdravstveno vaspitanje”, “tehnika i tehnologija” i “informatika i računarstvo”, koja od ove godine postaje obavezan predmet. Nastavnim planom i programom predviđa se dosta izmena, poput programiranja, koje će biti ubačeno u predmet “informatika i računarstvo”, što je jako dobro za učenike osnovne škole, a kada je u pitanju tehnika i tehnologija tu će biti nekoliko tema iz preduzetništva, što takođe smatram da je jako dobro“, kaže koordinator rada osnovnih škola u Boru, Radiša Petković .

Za nastavnike izmenjenih predmeta, resorno ministarstvo najavilo je obuke narednih nedelja, a za učenike iz socijalno ugroženih porodica, đake koji rade po individuanom obrazovnom planu, kao i za treće i svako naredno dete u porodici i ove godine obezbedilo besplatne udžbenike.

„Država je izdvojila blizu 572 miliona dinara za taj projekat i oko 86 hiljada učenika od prvog do osmog razreda na teritoriji Srbije biće obuhvaćeno podelom besplatnih udžbenika. Podela je počela i ja se nadam da će je Ministarstvo završiti do početka školske godine“ dodaje Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru.

Iako je resorno ministarstvo, bez obzira na rezultate sprovedene ankete u obrazovnim ustanovama, najavilo da će uniforme biti obavezne i sukcesivno uvedene u svim školama, da li će i kada uniforme postati obavezne i za osnovce u borskoj opštini za sada nije poznato.

„Još uvek nema zvanične informacije od strane resornog Ministarstva i mi smo nezvanično saznali da se priča o tome. Kada budemo dobili zvaničnu informaciju znaćemo više. Škole su anketirale učenike i roditelje, na teritoriji Borske opštine se samo jedna škola opredelila za to da učenici nose uniforme, a videćemo šta će dalje biti sa tim. Dilema je velika ko će uniforme finansirati, da li su to roditelji ili škole, mislim da bi to bilo preveliko opterećenje i za jedne i za druge. U svakom slučaju, sačekaćemo zvaničnu informaciju“, kaže Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru.

Elektronski dnevnik, koji će kao jednu od novina od jeseni imati 200 škola u Srbiji, za sada, takođe, neće biti uveden ni u jednoj osnovnoj školi u borskoj opštini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *