Novo izdanje borske biblioteke „Industrijski pejzaži Bora“

0

Dragan Stojmenović, autor i recenzenti dr Marija Brujić viša naučna saradnica Instituta za etnologiju i antropologiju i dr Dragan Bulatović istoričar umetnosti i profesor muzeologije i heritologije, predstavili su borskoj publici novo izdanje Narodne biblioteke Bor „Industrijski pejzaži Bora“.

BOR – Novo izdanje Narodne biblioteke Bor „Industrijski pejzaži Bora“, autora Dragana Stojmenovića, predstavljeno je borskoj publici. Кao i u prethodnoj publikaciji, o Foto-dokumentaciji Francuskog društva Borskih rudnika, autor se i u ovoj knjizi bavi raznovrsnom vizuelnom građom nastalom u Boru i okolini, kao i širim kulturnoistorijskim, medijskim i društveno-ekonomskim kontekstima njenog nastajanja.

Ideja je nastala negde pred sto godina površinske eksploatacije u Boru, 2021. godine, i praktično je tad i započet rad na knjizi, odnosno, trebalo je obrazložiti sve te potencijale industrijskih pejzaža, predeonih celina kao zasebnih prostornih okvira, a ujedno i vizuelnih prikaza koji su jako bogati, preko foto dokumentacija Francuskog društva Borskih rudnika, preko kolekcije RTB – a Bor, Redakcije „Kolektiv“ i nekih zanimljivih, možda manje poznatih umetničkih radova kontekstualnih i konceptualnih, vezanih za industrijske pejzaže koji su se dešavali u tom ambijentu, konkretno na živom blatu ili na borskom kopu. Ideja je bila da se nekako zapamti i zabeleži ono što se na žalost nepovratno menja“, kaže   Dragan Stojmenović, autor knjige „Industrijski pejzaži Bora“.

O knjizi su, osim autora, govorili i recenzenti dr Marija Brujić vanredna profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i viša naučna saradnica Instituta za etnologiju i antropologiju i dr Dragan Bulatović istoričar umetnosti i profesor muzeologije i heritologije u penziji.

Predstavljanje knjige bilo je i povod za razgovor o pojmovima i praksama nasleđa, prepoznavanja i konstruisanja materijalnih nasleđa u različitim periodima, pamćenja na različitim nivoima, dokumentovanja i očuvanja kolektivnih iskustava, kažu u borskoj biblioteci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *