„Novo zapošljavanje“ sve primamljivije privatnim preduzetnicima

0

Među 12 javnih poziva koje je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala početkom aprila je i onaj koji je namenjen poslodavcima iz privatnog sektora. Reč je o meri aktivne politike zapošljavanja „novo zapošljavanje“. Ovom merom radno se angažuju nezaposleni iz kategorije teže zapošljivih, kojih je logično najviše na birou rada.  

BORSKI OKRUG – Javni poziv za republičku meru aktivne politike zapošljavanja „novo zapošljavanje“, koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje, još uvek je otvoren za privatne preduzetnike. U Filijali Bor ove službe, planom usluga predviđeno je radno angažovanje 67 osoba iz kategorije teže zapošljivih. Potrošeno je više od polovine predviđenih sredstava za ovaj podsticaj zapošljavanju, a najveće interesovanje iskazali su preduzetnici iz opštine Kladovo.

Namenjeni iznosi za ovaj podsticaj se razlikuju u lokalnim samoupravama na području borskog okruga. Bor i Majdanpek dobijaju po novo zaposlenom licu 230 hiljada dinara subvencija, a ako angažuju osobu sa invaliditetom poslodavcu se isplaćuje 276 hiljada. Kladovo i Negotin, pripadaju trećoj kategoriji razvijenosti opština u Srbiji i privatnicima u ovim lokalnim samoupravama pripada 255 odnosno 306 hiljada dinara po angažovanoj osobi iz kategorije teže zapošljivih. Opština Kladovo i Grad Bor su iz lokalnih budžeta izdvojili dodatna sredtva za novo zapošljavanje. Svaki preduzetnik u Boru koji prođe na konkursu za novo zapošljavanje dobija na ime angažovanje ovakvih lica čak 400 hiljada dinara po zaposlenom„,  napominje Lidija Načić direktor borske Filijale NSZ-a.

Javni poziv za novo zapošljavanja u Boru biće raspisan krajem ovog ili početkom narednog meseca, nakon okončanja konkursa i utroška sredstava iz republičkog budžeta za ovu namenu. Iz gradske kase u Boru je za upošljavanje teže zapošljivih lica, u ovoj godini izdvojeno 12 miliona dinara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *