Obavezan povodac i korpa za vlasničke pse

BOR-Ne retko na ulicama viđamo pse koji spadaju u potencijalno opasne, a šetaju sami ili sa vlasnikom bez povoca i korpe. Na jedan takav slučaj  uputila nas je Slađana Nanić koja živi u Avalskoj ulici u Boru. Po njenim rečima komšinica veoma često pusta opasne pse da šetaju slobodno bez nadzora, a i neophodne zaštite.

Komšinica ima dva staforda i pusta ih same na ulicu, bez ičijeg nadzora“, kaže Slađana Nanić.

Dešavalo se, kaže Slađana, da stafordi napadaju mačke i pse manje rase, ali i ljude.

„Bila sam sa jednim čovekom kad ga je napao pas, ali on nnije hteo da se žali. Napadali su i moje mačke,dodaje Slađana.

„Ovaj problem u Avalskoj ulici traje više od godinu dana“, tvrdi Slađana Nanić. Inspekcija je tim povodom nekoliko puta dolazila da  bi ispitala njene navode.

„ Bili smo nekoliko puta i uvek smo zatekli pse u dvorištu vlasnika. Sem ove porodice niko drugi nam se nije žalio, kaže Slobodan Stojčevski, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove.

Tokom kontrole vlasnik pasa je upoznat sa odlukom o humanom čuvanju kućnih ljubimaca. Psi moraju da se drže na povocu i imaju korpu i nikako ne bi smeli da idu sami na ulicu, dodaje Stojčevski.

Ukoliko vlasnici pasa ne poštuju ove zakonske propise sledi im novčana kazna od deset hiljada dinara. Ljubitelje kućnih ljubimaca, međutim, uskoro očekuju i znatno strože zakonske mere. U završnoje fazi  je izrada i nove odluke gradskih vlasti  o čuvanju domaćih i egzotičnih životinja u stanovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *