Obeležavanje evropskih pešačkih staza i u Boru

BOR – Kroz Srbiju prolaze dva evropska pešačka puta. Zapadnom Srbijom prolazi put E7, dok put E4 trasira istočni deo zemlje i prolazi kroz Bor. Članovi DMI u Boru su pre nekoliko godina počeli obeležavanje puteva u severnom delu okoline grada, a ovaj posao nastavljaju na području Južnog Kučaja, koje je u procesu zaštite kao parka prirode. Namera je da se duž evropskog pešačkog puta podstakne razvoj turizma u lokalnim zajednicama, kako seoskog tako i eko i etno turizma. U narednom periodu trebalo bi da se obavi anketiranje domaćinstava koja su zainteresovana i imaju mogućnost da ugoste turiste, da se osposobe za ovaj posao i da se vidi koju vrstu pomoći mogu da dobiju od lokalne i šire zajednice.

Da se veći broj seoskih domaćinstava opredeli da se bavi pružanjem usluga održivog turizma i da spremno dočeka one koji će se kretati evropskim pešačkim putevima. Njima se ne kreću samo planinari, već i turisti, mnogi zaljubljenici u prirodu i fizičko kretanje, ljudi koji žele da na licu mesta dožive prirodne lepote, kulturne vrednosti, da saznaju o životu i o običajima lokalnog življa.. i sl.“, naglasio je  Dragan Ranđelović, predsednik DMI Bor.

Table za obeležavanje pešačkih staza postavljaju se na presecima pešačkog puta i glavnih saobraćajnica. Do sada su postavljene na putu od Majdanpeka do Bora, na prevoju koji iz Bora ide ka planini Stol i na prilazu Lazarevoj pećini kod sela Zlot. U narednom periodu table će biti postavljene na Borskom jezeru i kod boljevačkog sela Podgorac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.