Obeležen Dan pobede nad fašizmom

BOR-Povodom dana pobede nad fašizmom u Opštini Bor organizovan je prijem za predstavnike boračkih organizacija, ambasade Ruske federacije i vojske Srbije. Pozdravljajući goste pomoćnik predsednika Opštine Bor  Saša Mladenović je rekao da je Srbija, iako mala, stala na stranu zemalja koje su pružile otpor fašizmu ,a na žalost dala i najveću žrtvu u toj borbi.

„I ove godine obeležavamo Dan pobede nad fašizmom , dan kada smo uspeli da se zajedno sa ostalim svetom borimo za bolju budućnost“, dodao je Mladenović

Ovo je veliki istorijski i zajednički praznik naših predaka, dan  sećanja na poginule borce posebno, što je veoma značajno  u uslovima kada se menjaju vrednosti,dodao je Mihail Silantjev, ataše ambasade Ruske federacije.

Nakon prijema Predstavnici boračkih organizacija, lokalne samouprave,političkih stranaka, ambasade ruske federacije i centra Ministarstva odbrane Bor, povodom Dana pobede nad fašizmom položili su vence i cveće na spomenik poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu na Trgu oslobođenja.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 1945. godinu, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi.

DAN POBEDE, 9.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *