Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

BOR-Dan primirja u Prvom svetskom ratu u  Srbiji se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Polaganjem cveća na spomen obeležje palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine i u Boru je obeležen ovaj značajan datum srpske istorije. Vence su položili predstavnici Grada Bora, SUBNOR-a, Vojske Srbije i Socijalističke partije Srbije.

„Drago mi je što smo se danas okupili ispred ovog spomenika da odamo poštu našim precima koji su dali živote za slobodu“, rekao je Slaviša Simonović, sekretar SUBNOR-a Bor.

„Mi ovaj dan nikada ne smemo da zaboravimo, ali ne smemo da dozvolimo da se tako nešto desi u budućnosti„, dodao je Igor Janković, član Gradskog veća.

Probojem Solunskog fronta Srpska vojska je dala istorijski doprinos bržem završetku rata, kapitulaciji Bugarske, zatim i Austrougarske, na kraju i Nemačke. Ovaj državni praznik obeležava se u spomen na više od milion 300 hiljada srpskih žrtava, koliko ih je stradalo u Prvom svetskom ratu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.