BOR – Polaganjem venaca i cveća na spomenik na Crnom Vrhu kod Bora, obeležena je 74. godišnjica prve Omladinske ratno – radne akcija „Crni Vrh 45“, kao i 51 godina od Omladinske radne akcije „Selište“ i 40 godina radne akcije „Borsko jezero“.  Od januara do aprila 1945. godine, tokom prve ratno-radne akcije izgrađeno je blizu 13 kilometara pruge i isečeno 16 hiljada kubika ogrevnog drveta za beogradske bolnice u kojima su ležali ranjenici sa Sremskog fronta. Ova akcija je označila početak akcijaštva u zemlji, a u njoj je učestvovalo više od 1600 akcijaša. Jedini koji je i dalje među nama, devedesetogodišnji Dragutin Čorboloković iz Brestovca, kroz suze je evocirao uspomene na težak period ali sa ponosom istakao tadašnje bratstvo i jedinstvo.

Program obeležavanja ovih značajnih istorijskih datuma nastavljen je Svečanom akademijom u sali Doma kulture, kojoj su prisustvovali predstavnici boračkih organizacija i učesnici pomenutih akcija iz Bora i Boljevca,  predstavnici gradske uprave Bor i građani koji su minutom ćutanja odali počast svim bivšim akcijašima.

U narednom periodu, akcenat će biti na edukaciji mladih generacija, omladinaca koje treba uključiti u slične aktivnosti, kako bi se tradicija akcijaštva nastavila, čulo se, između ostalog, na Svečanoj akademiji. Program su narodnim izvornim pesmama i igrom upotpunili KUD „Novo selište“ i Pevačko društvo „Mali đerdan“ Bor.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.