Obeležen Međunarodni dan tolerancije

0

BOR – Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, a po preporuci Ministarstva prosvete, deo prvog časa u školama u Srbiji, danas je bio posvećen toleranciji. Borska gimnazija usvojila je ovu preporuku.

Danas smo po preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  moje kolege i ja sa učenicima razgovarali o svakodnevnim situacijama kroz koje se ogleda tolerantnost, ličnim stavovima i iskustvima đaka, a tom prilikom smo podsetili učenike šta sve podrazumeva tolerantnost, da je to poštovanje ličnosti u celini, bez obzira na nacionalnost, veru, rasu i rod, međusobno uvažavanje bez predrasuda. Inače kroz razne aktivnosti  i časove, u gimnaziji maksimalno negujemo različitostI  i poštovanje ljudskih prava.  Predavanjima o toleranciji se posebno pridaje značaj na časovima građanskog vaspitanja“, naglasio je Željko Savić pedagog i profesor građanskog vaspitanja u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Boru.

Međunarodni dan tolerancije obeležava se od 1996. godine na inicijativu Generalne skupštine UN koja je pozvala države članice da ovaj dan obeleže 16. novembra. U Deklaraciji o principima tolerancije koju su usvojile države članice UN je istaknuto da je tolerancija poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *