Svetki dan borbe protiv HIV-a, 1.decembar, obeležen je u Zaječaru akcijama koje su organizovali Zavod za javno zdravlje „Timok“ i Udruženje „Društvo Roma“ Zaječar. Prema zvaničnim podacima Zavoda, na nivou Zaječarskog i Borskog okruga, od 1988. godine do danas, HIV-om je zaražena 91 osoba, od čega u prošloj godini dve osobe, a u 2022. godini samo jedna.

ZAJEČAR – U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru već godinama uspešno radi Savetovalište za dobrovoljno i poverljivo testiranje na HIV i ostale polno prenosive bolesti. Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, 1. i 2. decembra je praktično samo produženo radno vreme Savetovališta od 8 do 16 sati.

Svetlana Živković, specijalista epidemiologije u ZZJZ „Timok“ u Zaječaru kaže da se broj obolelih od side i broj novoinficiranih HIV-om nije značano menjao. Od 1988. godine do danas, HIV-om je zaražena 91 osoba, od čega u prošloj godini dve osobe, a u 2022. godini samo jedna. U proseku se registruje oko 10 slučajeva HIV pozitivnih osoba godišnje.

Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV-a priključili su se i članovi Udruženja „Društvo Roma“ Zaječar koji su organizovali sada već tradicionalnu akciju u zaječarskom Srednjoškolskom centru gde su delili prezervative.

Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, ovim povodom je organizovao i edukativno predavanje o HIV-u i Sidi za učenike Srednje škole “Nikola Tesla” u Boljevcu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *