Obeležen Svetski dan borbe protiv limfoma

BOR – „Svetski dan borbe protiv limfoma“ obeležen je prvi put i u Boru podelom promotivnog materijala i upoznavanjem građana sa ovom bolesti. Građani su tokom akcije dobijali korisne informacije o oboljenju limfnih žlezda, petom na listi najučestalijih malignih bolesti na svetu.

„Akciju smo organizovali na inicijativu ćerke jednog našeg pacijenta. Uglavnom smo našim  sugrađanima, uz pomoć agitki, objašnjavali o kakvom se oboljenju radi i kako ga lečiti na vreme“, rekla je dr Svetlana Golubović Šuput, internista hematolog.

„Moj tata je oboleo od limfoma pre pola godine, a pre dva meseca mu je dijgnostikovana ova bolest. Zato smo uz pomoć borskih lekara organizovali ovu akciju jer se o ovoj bolesti malo zna“, rekla je Milena Stanojković, ćerka pacijenta.

Broj obolelih od limfoma je u porastu. U zapadanim zemljama je na 100.000 stanovnika bilo 15 do 20 novih slučajeva. U Srbiji u poslednje vreme dve osobe svakog dana saznaju  da imaju limfom. Da bi izlečenje bilo što efikasnije važno je već kod prvih simptoma, kao što su povišena temperatura, malakslaost, zamor, kašalj i uvećane limfne žlezde, javiti se lekaru, dodala je na kraju dr Svetlana Golubović Šuput.

OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV LIMFOMA, 15. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *