Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

0

BOR-Na tribini povodom Svetskog dana očuvanja energije i energetske efikasnosti u Boru je ukazano na značaj energetskih pasoša koje bi po novom zakonu trebalo da imaju svi novosagrađeni objekti. U Boru pre godinu dana izdata samo dva, a sada ima dvadesetak pasoša. Povećava se broj ljudi koji su svesni da je, uz upotrebnu dozvolu, neophodno da znaju koliko njihovi objekti troše energije .

Na tribini je  predstavljen   informacioni sistem i nove inovativne tehnologije  koje omogućavaju da se sagleda gde se gubi energija i koliki je trošak za budžetske institucije.  Informacioni sistem energetskog menadžmenta, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom  rudarstva i energetike, finansiraju Ujedinjene nacije za razvoj.

Imamo novi projekat sa GEF-om, gde omogućavamo građanima i stambenim zajednicama da inoviraju svoje prostore, na taj način što rade energetsku sanaciju uz okviru koje dobijaju podsticajna sredstva do 35 odsto bespovratnih sredstava koja Evropska unija obezbeđuje“ ,naglasio je Zvonko Damnjanović, inženjer energetske efikasnosti.

Sve mere koje se sprovode koriste opštem cilju Srbije da smanji potrošnju energenata i  budžetska izdvajanja lokalnih samouprava za ovu oblast koje preko svojih računa plaćaju energente.

Organizatori tribine su Građanska čitaonica „Evropa“, Društvo mladih istraživača i Kancelarija za zaštitu životne sredine Grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *