Obnavljanje Majdaneka iz IPA fondova

MAJDANPEK – Lokalna samouprava u Majdanpeku različitim projektima redovno konkuriše za sredstva iz IPA fondova u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom i Bugarskom. U prethodnom ciklusu prekogranične saradnje sa Bugarskom, Opština Majdanpek dobila je sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije klimatizacije u objektu na Arheološkom lokalitetu Lepenski Vir. Nakon realizacije projekta Opština Majdanpek dobila je i priznanje za efikasnost i održivost u korišćenju IPA fondova.

„Ceo projekat, od ideje do realizacije, ocenjen je kao jedan od najuspešnijih i najkvalitetnijih. Inače vrednost projekta iznosila je nešto više od pola miliona evra“ – istakao je Dejan Vagner, predsednik Opštine Majdanpek.

U okviru novog ciklusa saradnje sa Bugarskom Opština Majdanpek konkurisala je za sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije Sportskog centra.  Projekat je ocenjen sa 78 poena, međutim zbog velike konkurencije nije odobren, pa se bolji rezultati očekuju od projekata sa Rumunijom.

„U ovom ciklusu je bila izuzetno velika konkurencija kod programa između Srbije i Bugarske. Primera radi, tu je bilo prjavljeno oko 390 projekata, dok je u okviru programa saradnje sa Rumunijom prijavljeno oko 190 projekata. Dakle, to je gotovo dvostruko veća konkurencija za program sa Bugarima“ – rekao je Vagner.

U okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom Opština Majdanpek konkurisala je sa čak osam projekata, a osim lokalne samouprave projekte su podnele još neke gradske institucije. Svi projekti odnose se na razvoj komunalne infrastrukture, kao i poboljšanje uslova u obrazovanju i zdravstvu. Rezultati konkursa očekuju se do kraja meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *