Obnova repertoara za povratak publike

0

ZAJEČAR – Prošlogodišnju sezonu u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, obeležili su jubilarni 25. Zoranovi dani, a Festival su osim domaćih i inostranih predstava, obogatili i brojni prateći sadržaji. Godina je protekla i u naporima da se, pre svega, izmire dugovanja iz prethodnog perioda i obnovi pozorišni repertoar.

 „Prošle godine smo imali dosta posla iako se to možda nije videlo na prvi pogled. Prvo što smo uradili, je obnova predstava. Imamo gomilu predstava koje su igrane dva, tri, četiri puta, ima dosta predstava iz tog fundusa, dela koje mogu da se obnove, ne traže velika finansijska sredstva, postoji scenografija, postoje kostimi, postoji dobra volja, glumci hoće da igraju. Mi sada imamo nekih 15 tak predstava na repertoaru i to je ono što drži pozorište“, kaže Davor Marušić, v.d. upravnika Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

 Osim obnavljanja repertoara, bilo je neophodno vratiti i publiku u pozorište.

„Ranijih godina smo imali slučajeve da imamo 10 – 12 ljudi, da glumci neće da igraju, razmišljali su da se otkaže predstava, ako ne dođe više od pet ljudi, i to nam se dešavalo. Sada imamo skoro punu salu, 100, 150 ljudi, 200 ljudi imamo na predstavama. Sada imamo obnovljen repertoar, imamo punu salu, sad je ono što nam nedostaje jeste nova produkcija, čekaju nas novi festivali u ovoj godini, idemo u Viroviticu, idemo u Gabrovo u Bugarskoj, u Banja Luku. Ima dosta toga što ćemo uraditi, a sve je to zahvaljujući onome što smo uradili prošle godine, a to je dobar čvrst temelj. U pripremi smo da registrujemo kombi, Zaječarsko pozorište ima kombi bus koji koristi, uz pomoć sponzora i sopstvenim sredstvima smo uspeli da to rešimo i mi ćemo u martu mesecu već da krenemo sa jednom velikom akcijom koja se zove Selu u pohode. Ići ćemo na gostovanja i mislim da će to biti prava afirmacija zaječarskog pozorišta“.

Osim priprema za nove Susrete profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, u Zaječarskom pozorištu planiraju i pokretanje inicijative da se spomenik Zoranu Radmiloviću koji stoji ispred biblioteke izmesti i postavi ispred pozorišta koje osim što poštuje lik i delo ovog glumca, nosi i njegovo ime.

 

Obnova repertoara za povratak publike u pozorište, 5. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *