Obrada papaka – jedan od tri problema u stočarstvu

Obrada papaka kod krava veoma je značajna obaveza svakog stočara. Da bi životinja bila zdrava, normalno stoji i da daje više mleka neophodna je korekcija dva puta godišnje. Veterinarski stručnjaci su izračunali da stočar godišnje gubi i do 200 eura ukoliko zanemari ovu veoma važnu meru.

„Sterilitet, upala vimena i neobrađeni papci su tri najveća problema u stočarstvu  i svi su oni usko povezani. U papcima imamo splet krvnih sudova, kad dođe do infekcije ona putem krvotoka se širi i postoji opasnost od steriliteta i povećanog broja bakterija u mleku. Obradom papaka imaćemo zdravije grlo“ – rekao je veterinarski tehničar Dejan Milosavljević iz sela Burovac kod Svilajnca.

Mnogi stočari  na žalost obradi papaka ne daju toliku važnost, a zbog sve teže ekonomske situacije i sami obavljaju ovu korekciju.

„Stočari sve više  pažnje pridaju ovoj meri. Nije dobro što je stočari povezuju  sa cenom mleka, koja nažalost poslednjih meseci pada“ – dodao je Dejan Milosavljević.

Porodica Laleta Simonovića iz Oštrelja  ima dvadesetak mlečnih krava. Živi od stočarstva i potpuno je svesna značaja funkcionalne obrade papaka. Zbog toga redovno sprovode ovu meru, iako korekcija papaka kod jedne krave košta 1.500 dinara.

„Veoma je značajna mera, ali nama je važna i cena. Evo mi smo morali prošle godine da „preskočimo“ ovu obradu, ali na žalost to posledice se već vide“ – rekao je Lale Simonović.

Da bi se korekcija papaka kvalitetnija obavljala i bila manje stresna za životinju neophodna je i savremena oprema. Dejan Milosavljević je pre tri meseca iz Holandije uvezao savremeni boks u kojem može da obadi veći broj grla uz manji fizički napor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x300ey0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.