Obrazovanje odraslih deo redovne nastave

BOR – Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih realizuje se već četiri godine. Prve tri godine organizovano je kao ogledno u projektu  „Druga Šansa“ koji je Ministarstvo prosvete realizovalo uz finansijsku podršku EU. U protekle tri godine u OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru u projektu „Druga Šansa“ diplomu o završenoj osnovnoj školi steklo je 130 polaznika. Od ove školske godine funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih je uvršteno u redovan sistem obrazovanja. Polaznicima programa obrazovanja odraslih u školi „Vuk Karadžić“ podeljena su svedočanstva o završenom razredu, uverenja o polaganju završnog ispita i svedočanstva o završenom osnovnom obrazovanju.
 
„Nastava je bila korektna. Nije bilo teško. Hteo bih da predložim drugim ljidima koji nemaju potpuno osnovno obrazovanje da se prijave za program funkcionalnog obrazovanja odraslih i da nastave školovanje“ naglasio je Boban Marikanović iz Osnića koji je stekao diplomu osnovne škole.
 
Ivana Pajkić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Bor je istakla da je ova škola jedina u Borskom okrugu u kojoj se realizuje program osnovnog obrazovanja odraslih. Ove školske godine program je završio 31 polaznik. Od tog broja 15 je završilo osmi razred, a 13 polaznika je polagalo završni ispit i steklo diplomu o završenom osnovnom obrazovanju. „Ove godine imali smo dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijalom u Boru, kao i sa Centrom za socijalni rad i sa lokalnom samoupavom. Pozivam sve koji nisu završili osnovnu školu da se prijave za program funkcionalnog obrazovanja odraslih“ – rekla je Pajkić.
 
Polaznici programa obrazovanja odraslih koji su mlađi od 17 godina imaju pravo da redovno upišu srednju školu, dok stariji mogu da nastave obrazovanje vanrednim polaganjem ispita.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ve97w“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *