Obuka za vez i zlatovez

BOR – Slađana Ilić i Milica Lapadatović, dve su od deset polaznica obuke za vez i zlatovez koja se u organizaciji borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i Etno mreže Srbije, održava u školi Vuk Karadžić u Boru. Kako kažu polaznice, obukom su vrlo zadovoljne jer im donosi nova znanja.

Da se očuvaju tehnike veza i zlatoveza, ali i drugi stari zanati u Srbiji brinu se udruženja pod okriljem Etno mreže Srbije.

Ovo je projekat koji zajedno sprovode Etno mreža Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje, da žene nauče da rade i dobiju posao, a tu je i ljubav žena za očuvanjem tradicije i kulturnog nasleđa što mi gajimo, posebno u Arhaiku“, rekla je Božica Milošević, edukator Etno mreže Srbije.

Jednomesečnu obuku pohađaju žene sa evidencije nezaposlenih, a nakon teorijskih časova imaće i dvonedeljnu praksu.

Jedna od obuka koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje je i obuka za vez i zlatovez koja se upravo sporovodi. Ona traje 19 radnih dana a novina je da je izvođač dužan da obezbedi i deset dana prakse tako da će polaznice ove obuke imati i praksu. Od ponedeljka 3. decembra počinje i obuka za tkanje koja će takođe trajati 19 dana sa deset dana prakse“, kaže Bojan Marković, organizator obrazovanja odraslih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijala Bor.

Osim obuke za tkanje, očekuje se da će uskoro biti obezbeđen adekvatan prostor i za realizaciju obuke radnika obezbeđenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *