Očekuje se veći broj pacijenata obolelih od raka

BOR-Pre izbijanja epidemije korona virusa, u Boru je godišnje registrovano oko 300 novih slučajeva obolelih od kancera. Za prošlu godinu tačni podaci još uvek se ne znaju zbog epidemiološke situacije, ali primetno je da sada novootkriveni pacijenti  sa malignim bolestima dolaze na preglede, kada je bolest u poodmaklom stadijumu.

„Kada govorimo o malignomima najprisutniji su kancer pluća, debelog creva, dojki, prostate i ginekološke regije. Godišnje se otkrije između 300 i 350 slučajeva, od toga 30 do 35 obolelih od raka debelog creva koliko i od kancera dojki. Možda je u ovom periodu broj obolelih od raka pluća bio veći, ali je teško reći zbog epidemije korona virusa“, rekao je  dr Goran Bogdanović, predsednik borske Podružnice društva Srbije za borbu protiv raka.

Pošto se epidemiološka situacija poboljšava, očekuje se veći broj onkoloških pregleda, a sami tim i novootkrivenih slučajeva.

U svetu godišnje od raka pluća oboli najviše, više od milion i po, debelog creva milion 200 hiljada ljudi, isto kao i od kancera dojki. Kod svih vrsta malignoma kada se otkriju na vreme, šanse za izlečenje su mnogo veće, nego u završnim stadijumima, kaže dr Goran Bogdanović. Prevencija je najvažniji način sprečavanja teških oboljenja, zato Srbija sprovodi redovne kontrole radi ranog otkrivanje malignoma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.