Od 16. juna Srbija bez analognog TV signala

0
BOR – Proces prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja televizijskog signala u Srbiji se zvanično završava sredinom juna.
Gledaoci će u istočnoj Srbiji analogni signal moći da prate do prvog juna, kada se on zvanično gasi, a poslednje zone u Srbiji biće ugašene petnaestak dana posle toga.

„Digitalizacija je pri kraju. Sredinom marta počelo je gašenje analognog signala u prvim delovima Srbije. Ono što je nama važno, Bor i istočna Srbija su na redu do prvog juna, kada definitivno prestaje emitovanje analognog signala. Do 16. juna svi predajnici preći će na potpuno digitalno emitovanje i tada više neće biti analognog televizjskog signala u Srbiji.“ – kaže Ivan Ćosić, tehnički direktor RTV Bor.

Po okončanju procesa digitalizacije najlošiju sliku na televizorima imaće korisnici kablovske televizije sa osnovnim paketima, koji će i dalje primati samo analogni signal i moraće da doplate ukoliko hoće da pređu na digitalni signal.

„Kablovski operateri dobili su preporuku od RR-a da nastave emitovanje analognog signala. Korisnici koji televiziju prate preko kablovskih mreže moći će još neko vreme da prate program bez dodatnih uređeja potrebnih za gledanje digitalne televizije. Vremenom i oni će preći na potpuno digitalni sistem.“ – Ivan Ćosić, tehnički direktor RTV Bor.

Prema podacima Republičke radio difuzne agencije oko 38 odsto stanovnika u Srbiji televizijski program i dalje prati preko običnih krovnih ili sobnih antena, oko miliona i po građana priključeno je na kablovske mreže, a nešto više od 350.000 stanovnika televiziju gleda preko IPTV-a.
Televizija Bor je od sedmog februara počela emitovanje digitalnog signala, a gledaoci u istočnoj Srbiji moći će paralelno da prate digitalni i analogni signal borske televizija Bor do prvog juna.
[iframe src=“https://www.youtube.com/embed/CaPGXfhW1jU“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *