Od 89 testiranih u Boru ukupno 29 pozitivno na korona virusom

BOR – Rezultati testova na kovid 19, koji su od pacijenata uzeti u ponedeljak 26. oktobra pokazuju da se epidemiološka situacija u Boru pogoršava. Od ukupno 89 rezultata koji su stigli, svaki treći je bio pozitivan, tačnije njih 29. Za 15 pacijenata koji su pozitivni rezultati su saopšteni na konferenciji 28. oktobra, a ostali rezultati, među kojima je još 14 pozitivnih pacijenata stigli su kasno uveče i saopšteni su dan kasnije. Od ovih pacijenata dvoje je hospitalizovano, dok su ostali na kućnom lečenju i njihovo stanje se prati.

„Karakteristično je da se starosna granica obolelih pomera ka mlađoj populaciji, tako da je, za razliku od prethodnog perioda, najviše obolelih starosti između 40 i 49 godina. Od 29 pozitivnih rezultata, 25 je novozaraženih pacijenata, dok su četiri kontrolna testa pacijaneta koji su i ranije bili pozitivni. Među registrovanim slučajevima je i četvoro dece, troje školskog i jedno predškolskog uzrasta. Moram da napomenem da se tu uglavnom radi o porodičnim kontaktima, a deca su već duže vreme i izolaciji i ne idu školu, tako da ne postoji opasnost po ostalu decu ili zaposlene u obrazovnim institucijama. Postoji i određeni broj slučajeva za koje za sada ne znamo načina na koji su se zarazili. Sada ulazimo u period kada se očekuje dosta problema. Ono što nije dobro je često ne pridržavanje mera, nošenja maske i držanja distance, što jedino može da spreči širenje virusa. Najbitnije je da se maska nosi pravilno, odnosno da pokriva  usta i nos. Čak i u Domu zdravlja svakog drugog pacijenta moramo da opominjemo da pravilno nosi masku, jer ljudi često nose ili ispod donje usne ili ispod nosa, čime ne štite ni sebe ni druge od zaraze. Distanca od najmanje metar i po je takođe neophodna, a ona se uglavnom ne poštuje, niti u prodavnicama, niti u redovima za plaćanje. Znam da postoje osobe koje sumnjaju u sve ovo što se dešava, ali dovoljno je da razgovarate samo sa jednim pacijentom koji bio na grudnom odeljenju zbog kovida, da promenite mišljenje.“ – kaže dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Tri osobe su u međuvremenu ozdravila, tako da u Boru trenutno ima 74 aktivnih pacijenata, a očekuju se rezultati za još 84 osobe.

U Odeljenju za inspekcijske poslove grada Bora napominju da se kontroliše nošenje maski u zatvorenim prostorima, merenje temperature na ulazu u objekat, kao i postojanje dezobarijera i istaknutost obrasca sa brojem osoba koje mogu istovremeno boraviti u istom objektu,  dok se u narednom periodu očekuje i pojačana kontrola  nošenja maski u javnom prevozu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *