Od septembra jednosmenska nastava u osnovnim školama

BOR-Đake u Srbiji od 1. septembra očekuje velika promena – u 240 osnovnih škola počeće da se primenjuje koncept jednosmenske nastave sa produženim boravkom. Osnovna škola „Sveti „Sava“ , jedina u Boru, održava nastavu samo u jutarnjoj smeni od prošle školske godine i ovakva odluka je opravdala očekivanja.

Brojne su prednosti ovakvog rada. Pre svega koncentracija dece i nastavnika i kontrola rada su mnogo bolji. Brojni su izazovi kada su deca u drugoj smeni, jer zimi veoma rano pada mrak, a mi imamo dva isturena odeljenja u selima,“ rekla je Emilija Čolak, direktor  OŠ „Sveti Sava“.

Novina ovog pilot projekta je i uvođenje produženog boravka do 17 sati čija je ideja da se učenicima ponude dobro osmišljene  aktivnosti nakon redovne nastave. Đacima će biti ponuđeno 50 različitih sadržaja što će smanjiti nasilje u školama, deca biti bezbednija,a roditelji rasterećeniji.

Celodnevni boravak podrazumeva da dete bude zbrinuto do 17 sati. Aktivnosti će odabrati roditelji i nastavnici, a tu je i učenički parlament. Sa svima smo razgovarali, a nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom prosvete. ćemo odabrati aktivnosti“, dodala je Emilija Čolak.

Primenom jednosmenske nastave nedostatak prostorija će biti veliki problem mnogim školama u Srbiji. U borskoj obrazovnoj ustanovi adaptirali su četiri učionice i za sada je s obzirom na broj učenika sasvim dovoljno.U zavisnosti od potreba ima mogućnosti da se broj prostorija poveća. Po preporuci Ministarstva obrazovanja ovaj novi koncept zaživeće u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji  za pet godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *