Odlični poljoprivredni prinosi u borskim selima

BOR – Parametri štetnih materija u vazduhu u naselju Brezonik nadomak Bora decenijama su bili daleko iznad granice dozvoljenih. Ozbiljni problemi meštane su godinama mučili, dim je uništavao poljoprivredne kulture, pčele nisu mogle da opstanu, a svakodnevni dim i njima je smetao. Gašenjem stare topionice Rudarsko-topioničarskog basena Bor, emisija štetnih materija dovedena je na minimum, nebo iznad grada je čisto, a promene u životnoj sredini prvo su osetili meštani Brezonika. Poljoprivredne kulture dobro su napredovale, plodova je mnogo, a za razliku od prethodnih godina ništa nije izgorelo, pa je i priroda zelena. U domaćinstvu Jankucića ističu da već decenijama nisu bili ovako zadovoljni prinosom.

„Od kada radi nova topionica priroda je zaista preporođena. Sve je svežije, zelenije, zaista je sve rodilo. Mislim da su i Bor i okolina spašeni. Čini nam se da ćemo sa novom topionicom preživeti svi, veoma smo srećni. Mi smo se najviše oslanjali na kupinu jer smo od nje imali i neku korist, međutim mnogo je stradala. I drugo voće je bilo oštećeno svake godine, i lešnik i jabuka i šljiva. Sada su nam kupine odlične, mnogo su rodile i očekujemo dobru godinu“ – kaže Dragomir Jankucić iz Brezonika.

„Decenijama već nisam videla ovakvu prirodu ovde kod nas. Zaista sam oduševljena kako ove godine sve napreduje. Plodovi su lepi i zdravi, svo voće je rodilo. Bilo je mnogo kiše, ali da je bilo i dima zaista nam ništa ne bi ostalo, sve bi bilo uništeno. Ovde je sada prelepo i mislim da možemo da budemo srećni i zadovoljni“ – dodala je Slavka Jankucić.

I poljoprivredna domaćinstva u Slatini i Krivelju godinama su imala isti problem, a ove godine očekuju odlične prinose. Prema njihovim rečima, bašte je do prošle godine bilo besmisleno održavati. Sada je situacija znatno bolja, a promene su vidljive na svakom koraku.

„Sada je mnogo bolje, dima nema, možda samo malo prašine. Zaista nam je bolje, za poljoprivredu su odlični uslovi. Ne suši se ništa, bašte su bogate i u odličnom stanju“ – rekao je Dragiša Trifunović iz Slatine.

Dim je godinama uništavao pre svega malinu koja je najosetljivija, listovi i plodovi kupine takođe su stradali, a nije bilo ni plodova lešnika, oraha, pa ni drugog, izdržljivijeg voća. Sada se meštani raduju plodovima svih kultura, a kako ističu, posle mnogo decenija ponovo su osetili i prepoznatljivi miris lipe koja je već danima puna pčela.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4i65cu“ allowfullscreen ]
Odlični poljoprivredni prinosi u borskim selima… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *