Održan 30. jubilarni „Sabor igre“ u Slatini

U okviru obeležavanja seoske i hramovne slave Velika Gospojina u Slatini je održana tradicionalna manifestacija „Sabor igre“ uz celovečernji kulturno-umetnički program. Posetioci su uživali u nastupima kulturno umetničkih društava iz cele Srbije, a stručni žiri je u takmičarskom delu programa nagradio najbolje. Generalni pokrovitelj Sabora je Grad Bor.

BOR – „Sabor igre“ Slatina 2023, jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom na teritoriji Grada Bora, održan je po 30. jubilarni put. Iako je kiša sprečila defile učesnika, svojim igračkim umećem oni su pružili veliki užitak posetiocima. Na otvaranju manifestacije, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je značaj Sabora za očuvanje i negovanje nematerijalnih vrednosti – vlaškog jezika, izvorne pesme, igre i običaja.

Ovaj 30. jubilarni Sabor igre u Slatini, jedan od najstarijih sabora na teritoriji Grada Bora, pokazuje koliko su nam bitne tradicionalne manifestacije. Za nas je veoma značajno očuvanje kulture i tradicije, naročito vlaške. Ovakva mesta su upravo ogledalo toga koliko se na teritoriji Grada Bora ulaže u kulturu. Veoma sam srećan što vidim ovoliki broj ljudi, naročito mladih i dece u narodnim nošnjama, jer to je znak da se tradicija prenosi novim generacijama. Mi smo veoma poznati u Srbiji po ovakvim manifestacijama i Grad Bor će nastaviti da izdvaja dodatna sredstva i pomaže očuvanje kulture i tradicije“.

Kompanija Srbija Ziđin Majning finansijski je pomogla organizaciju „Sabora igre“ u Slatini i tako još jednom pokazala društveno odgovorno poslovanje.

Izuzetno nam je drago što mesna zajednica Slatina i meštani ovog borskog sela ovaj veliki verski praznik obeležavaju tradicionalnim Saborom igre i izložbom pčelarske opreme, a posebno nam je drago što kompanija ima priliku da svoje društveno odgovorno poslovanje predstavi upravo pomažući organizaciju događaja kojima se tradicionalne kulturne vrednosti i običaji čuvaju od zaborava. Drago nam je što je 10. Izložba pčelinje opreme okupila veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva, a posebno nam je drago što je Sabor igre i ovog puta izuzetno posećen i što se selo Slatina pokazalo kao izuzetan domaćin. Mi ćemo, naravno, nastaviti da pomažemo organizaciju ovog događaja, za koji smo ove godine izdvojili više od milion dinara, ali i da ulažemo u razvoj infrastrukture, obrazovanja, sporta, ali i u  sve druge oblasti razvoja i u borskim selima kao i u gradu“, rekao je Jen Minghui, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

Na jubilarnom „Saboru igre“ nastupilo je šest kulturno umetničkih društava iz Smedereva, Požarevca, Beograda, Zaječara, Gadžin Hana, Žabara kao i domaćin sabora KUD „Branko Olar“ iz Slatine. U takmičarskom delu dodeljene su nagrade u šest kategorija, a prema oceni stručnog žirija sveukupni pobednik sabora je KUD „dr Raša Lazarević“ Živice, grad Požarevac. Posetioci su uživali i u nastupima frulaša i Trubačkog orkestra „Danijela“. Organizatori „Sabora igre“ Slatina 2023  su Ustanova „Centar za kulturu“, Mesna zajednica Slatina i KUD „Branko Olar“ iz Slatine, a generalni pokrovitelj Grad Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.