Održana predavanja iz oblasti stočarstva i pčelarstva

0

U Boru su održana predavanja za poljoprivredne proizvođače na temu „Proizvodnja kvalitetne stočne hrane na oranicama i travnjacima-osnovni uslov stočarske proizvodnje“ i „Dinamika razvoja pčelinjih društava i faktori neophodni za uspešno pčelarenje“. Predavači su bili stručnjaci Instituta za krmno bilje iz Kruševca, a predavanja je organizovao Grad Bor.

BOR-Stručnjaci Instituta za krmno bilje iz Kruševca na predavanjima u Boru su, između ostalog, istakli da su osnovni uslovi za razvoj stočarske proizvodnje kvalitetna grla i odgovarajuća kabasta stočna hrana na oranicama. Iskustva kruševačkih stručnjaka ukazuju da je jedan od osnovnih problema u stočarstvu kvalitet kabaste stočne hrane.

„Mnogo faktora utiče na kvalitet stočne hrane, pre svega nepovoljna setvena struktura na njivama, nedostatka nekih kultura, neprimenjivanje adekvatnih tehnologija konzervisane stočne hrane, i sve to utiče na rentabilnost stočarske proizvodnje„, rekao je dr Zoran Lugić, naučni saradnik u Institutu za krmno bilje.

Stočarstvo ima zaista velikih problema, a u isto vreme razvoj pčelarstva zavisi od njega. Kokretno neko krmno bilje za ishranu stoke je dobra pčelinja paša.

To što se smanjuju površine pod stočnom hranom smanjuje se i pčelarske paša. Problem može da se reši sadnjom i setvom medonosnog bilja„, naglasio je dr Goran Jevtić, naučni saradnik Instituta za krmno bilje..

Predavanja stručnjaka Instituta za krmno bilje je organizovao Grad Bor, posredstvom programa za podršku poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *