Održana prva manifestacija “Kosidba na Stolu”

STOL,BOR- U podnožju planine Stol, kod Bora, povodom Dana rudara, prvi put je organizovana manifestacija “Kosidba na Stolu”. U konkurenciji pet kosača iz okolnih sela, najbolji je bio Veksin Nikolić iz Tande. Po oceni komisije, on je bio najbrži i imao je najkvailtetniji otkos. Po zanimanju rudar, na njegov praznik, priznanje najboljeg kosača i te kako mu znači.

Nijedan posao nije težak kad se voli“, naglasio je  Veksin Nikolić. „Da bi bio najbolji kosač, potrebna je snaga, oštra kosa, ali i dobro „klepanje“ kose„, dodao je on.

Manifestaciju “Kosidba na Stolu” otvorila je Milena Stanojković Kožović, koja je gostima i takmičarima poželela dobrodošlicu i istakla značaj planine Stol u razvoju turizma na ovom području.

Zadovoljstvo je uživati u turističkoj ponudi ove planine, uživati u duhu tradicije kojom ova manifestacije odiše. Nama je zadatak očuvanje kulturnog nasleđa, tradicije, kojom je Bor zaista bogat”, rekla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća u Boru.

Manifestacija „Kosidba na Stolu“ je još jedna turistička ponuda Grada Bora i veoma je značajna u očuvanje kulture, tradicije i običaja ovog kraja.

„Cilj nam je da promovišemo planinu Stol, jer je sve veće interesovanje za nju i da manifestaciju uvrstimo u turističku ponudu Grada Bora“, naglasila je Bobana Gramić, direktor Turističke organizacije.

Najboljem kosaču Veksinu Nikoliću pripao je pehar, a dugom Miodragu Martinoviću iz Luke i trećem Milanu Siminjeskoviću iz Zlota zahvalnice i medalje. Prigodan kulturno umetnički program priredili su članovi Kulturno umetničkih društava iz Zlota, Luke, Gornjana i Bučja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.