Održano predavanje o rudničkim i otpadnim vodama na borskom fakultetu

BOR – Višegodišnja eksploatacija i prerada rude bakra na području Bora dovela je do degradacije velikih površina zemljišta deponovanjem ogromne količine rudarskog otpada i pojave rudničkih voda u njima. U okviru aktivnih i napuštenih Rudnika bakra u Boru nastaje velika količina rudničkih voda, sličnih po sastavu, ali različitih koncentracija teških metala, različitih protoka i potencijala na bakru. Samo se mali deo ovog bakra iskoristi, dok se ostali deo nepovratno gubi zagađujući Kriveljsku reku, Timok i Dunav, rečeno je između ostalog na predavanju o rudničkim otpadnim vodama RTB-a Bor koje je održano na Tehničkom fakultetu u Boru.

Pojedine izvora rudničkih voda je moguće sakupiti i preraditi uz moguću iskorišćenje bakra, čime može da se eliminiše sadašnje zagađenje površinskih voda. Postojanje rudničkih voda će imati i znatno duži vek od rudarenja, pa je utoliko značajnije pristupiti rešavanju ovog, značajnog ekološkog problema. Proizvedeni bakar i voda bi učinili tretman voda ekonomski prihvatljivijim” istakao je predavač  prof.dr Velizar Stanković, redovni profesor u penziji Tehničkog fakulteta u Boru.

Osim organizacije stručnih predavanja iz oblasti hemije, hemijske tehnologije, metalurgije, nauke o materijalima, zaštite životne sredine i srodnih disciplina, jedna od važnih aktivnosti Podružnice Srpskog hemijskog društva Bor u narednom periodu je i omasovljenje članstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *