Okrugli sto o rodnoj ravnopravnosti u Boru

BOR – Rodna ravnopravnost, odnosno ravnopravnost polova, prema međunarodnoj povelji podrazumeva da muškarci i žene imaju potpuno ista prava, a obaveza društva je da se bori protiv svakog oblika diskriminacije. Takođe podrazumeva podjednako učešće žena i muškaraca u procesu političkog odlučivanja, eliminisanje stereotipa koji dovode do nejednakog vrednovanja uloge žena i muškaraca u političkom, ekonomskom, društvenom ili kulturnom smislu. Nacionalna strategija koja se bavila ovim problemom završava se ove godine, a nadležne institucije pripremaju novu.

U Opštini Bor održan je okrugli sto o rodnoj ravnopravnosti, na kome se razgovaralo o nacionalnoj strategiji za narednih pet godina. Kao najznačajniji problemi istaknuti su ekonomski položaj oba pola i nasilje u porodici nad ženama.

Upravo rešavanjem ovih problema baviće se nadležno ministarstvo pri izradi nacionalne strategije, a okrugli stolovi na temu rodne ravnopravnosti biće održani u ukupno 12 gradova, kako bi se tačno definisali najveći problemi i mogući načini njihovog rešavanja, rečeno je na sastanku u Opštini Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37rf63″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *