Oprez- počela sezona krpelja

BOR – Od proleća do jeseni opasnost od insekata koji nam mogu ugroziri zdravlje je pojačana, a jedan od najaktivnijih u tom periodu je krpelj. Krpelji se hrane krvlju ne samo životinja, već i čoveka, pa mogu biti opasni jer su prenosnici brojnih zaraznih bolesti.

Već sa prvim sunčevim zracima i sa pojavom prvog zelenila, kreću i problemi sa krpeljima kojih već ima. Po izgledu krpelja koje smo uočili kod osoba koje su već dolazile u Dom zdravlja, jeste Ixodes ricinus, ona grupa krpelja koja prenosi bakteriju koja je odgovorna za Lajm-boreliozu, a to je Borelia burgdorferi, kojoj treba pristupiti pravilno da ne bi došlo do komplikacija. To znači da treba pravilno izvaditi krpelja i ono što je najbitnije ne treba ga premazivati ni sa čim jer ga sva ta sredstva teraju da povraća čime nam on direktno u krvotok ubacuje Boreliju, naravno, ako je zaražen, a mi to gledajući golim okom ne znamo„, kaže doktor Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Stručnjaci savetuju da bi građani trebalo da se manje kreću po neuređenim zelenim površinama i da nakon boravka u prirodi detaljno pregledaju kožu, kosu i odeću. Ako dođe do uboda, krpelja treba pažljivo odstraniti.

Mi uvek savetujemo da prvo procenite situaciju sami, ako su vam slobodne obe ruke, ako vam je predeo dostupan, ako možete lepo da vidite i da uhvatite krpelja, možete i sami da izvadite. Za vađenje vam je potrebna pinceta, treba uhvatiti jednom rukom krajeve pincete a drugom samo vrteti. Nije bitno da li vrtimo u pravcu kretanja kazalje na satu ili obrnuto. Bitno je sprovođenje nadzora nakon vađenja krpelja, to podrazumeva praćenje narednih mesec dana„, rekla je doktor Javorka Stankulić.

Krpelje nalazimo skrivene na listovima i granama niskog raslinja, na drveću, uz staze za šetanje, u bašti. Praktično je nemoguće potpuno se zaštiti od krpelja, zato treba pojačati opreznost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *